Toneelkring De Bloeiende Wijngaard

Billenkletsers uit Nijverseel

Ode Louis Ringoot

Reeds meer dan 50 jaar is Louis verknocht aan het Nijverseelse toneelleven. Eerst als acteur bij het zangkoor van de Sint-Pauluszonen, die in die tijd ook toneel speelden en later, sinds 1957, bij onze toneelvereniging.

Al die jaren heeft hij onafgebroken het beste van zichzelf gegeven in diverse hoofdrollen die hij allen verpersoonlijkte door intense zelfstudie van het karakter van het te vertolken personage.

Volgens Louis is zijn vertolking van Titten in “De filozoof van Hagem” het mooiste wat hij op de planken heeft mogen zetten. De Nijverseelse jeugd is hem jarenlang “Titten” blijven noemen.

Toen in 1971 Jozef De Ridder overleed kwam “De Bloeiende Wijngaard” zonder regisseur te vallen. Alle ogen waren toen op Louis gericht om deze vacature op te vullen. Na een bescheiden aarzeling aanvaardde hij en dit met het gekende succes.

Louis is geen regisseur van de harde lijn die elke handeling van zijn acteurs of actrices voorkauwt. Hij geeft hen de kans spontaan te zijn, een inbreng te doen en zichzelf goed te laten voelen in de door hem toegewezen personages. Geforceerde en kunstmatige regie zijn voor hem taboe. Hij is als een voetbaltrainer die haast op een vaderlijke manier zijn equipe leidt naar een hoger niveau.

De mensen een ontspannende en deugdvolle avond laten beleven is zijn enig doel. In deze optiek selecteerde hij telkens, rond nieuwjaar, diverse toneelstukken om tenslotte te kiezen voor een toneelstuk aangepast aan de mogelijkheden van zijn menselijk potentieel en aan de voorhanden zijnde accommodatie.

louisringoot

© 2019 Toneelkring De Bloeiende Wijngaard

Thema door Anders Norén